Годинник. Історія винаходи.

История часовГодинник в історії людства грає далеко не останню роль поряд з такими винаходами, як колесо або ткацький верстат. Так, і сама собою історія годинника – це одночасно історія науково-технічного прогресу цивілізації, т.к. це історія дедалі більше точних вимірів, необхідні розвитку фізики, хімії, географії та інших природничих наук.

Звичайно, ми не можемо сказати, коли точно з’явився перший годинник або коли люди вперше вирішили фіксувати точний час для чогось, але це сталося на зорі цивілізації і було спочатку пов’язане, швидше за все, з ритуально-обрядовою практикою.

Вчені сходяться на думці, що в цілому сонячний і пісочний годинник з’явився в Малій Азії, але відігравав виключно добову роль, оскільки історичного мислення у тих людей ще не існувало.

Саме слово походить із старофранцузького, яке, у свою чергу, має коріння латиною — «clocca» — дзвінок.

Пісочний годинник . Згадки про годинник у колбі, по якій пересипається пісок відомо з часів Стародавньої Греції та Єгипту (близько 3 століття до н. які в ті часи були оплотом науки і писемності, про те, що годинами користувалися регулярно, був знайдений документ першої половини 14 століття у Франції, в якому йдеться про правильну обробку піску для годинникової колби. окропу і сушити на яскравому сонці.

Згодом з’явився і перший механічний годинник, про що ми поговоримо пізніше, зауважимо лише, що в наші дні пісочний годинник – це здебільшого декоративний елемент інтер’єрів.

Сонячний годинник . Всі вчені-історики сходяться в єдиній думці, що сонячний годинник — це найдавніший пристрій для вимірювання часу. Так, і взагалі, перші люди мали можливість визначати відрізки світлового або ночі тільки по сонячних світилах. Так, сонце, перебуваючи у зеніті – найвищій точці – означає, що минула рівно половина дня.

Історія їхньої появи налічує до 6000 років, якщо судити за знайденими артефактами. Працює такий годинник найпростішим способом – принцип базується на положенні та довжині тіні від сонця, яка має різну довжину у різний час доби. Пізніше годинник став більш удосконаленим і з’явилася шкала з поділами, що дозволило мати ще чіткіше уявлення про частину доби, буквально про кожну годину. Звичайно, головний «недолік» сонячного годинника – це те, що вони працюють тільки поки світить сонце.

Водяний годинник. Або інакше клепсидра.

Вважається. Що перші клепсидри з’явилися близько 15 століття до н.е. в Єгипті, хоча схожі знахідки, були знайдені і в Месопотамії, але встановити їх вік точно не вдалося.

Водяний годинник схожий на пісочний і є в найпоширенішому варіанті 2 колби, наповнені водою, рівень якої в одній з половин перевищує рівень іншої. На колбах була розташована приблизна шкала відрізків часу.

Особливо популярний такий годинник став у Стародавній Греції, і саме слово «клепсидра», яким зараз користуються в усьому світі, має грецьке походження: від поєднання двох слів «klepto» — брати і «idor» — вода. Греки вдосконалили водяний годинник, додавши в їх конструкцію поплавок, що з’єднується з дерев’яною пластинкою, що промаркувала.

Так стало можливо визначати час у будь-яку частину доби.

За матеріалами istoriz.ru