Механічний годинник: новий час.

Механические часы

Механічні годинники. Вперше механізми, що нагадують механіку, з’явилися в європейських клепсідрах близько 6 століття, правда, це були лише незначні додаткові девайси, наприклад, для відбиття певного годинника. Крім того, вони були украй не надійні.

Ненадійним був і перший вже безпосередньо механічний годинник, який, судячи з знахідок і документів, з’явився у Франції близько 13 століття. Час вони показували неточно, вимагали постійної коригування сонцем, мали великі габарити, т.к. рух їх механізм наводився за допомогою кам’яних гирь. Тобто принцип їхньої роботи базувався на важелі: опускання важкого вантажу та поступове його підняття через рівні проміжки часу.

В основному, за дуже рідкісними винятками типу міської ратуші, годинник у 13-14 століттях використовувався переважно в монастирях, вказуючи на точний час для проведення служби.

У 14-15 ст. майстри зробили перший настінний, підлоговий годинник, який теж був за рахунок громіздкого механізму обрамлений в досить масивний корпус. Гірі всередині такого годинника також потрібно було підтягувати раз на 12 годин. Механізм кували з латуні та заліза.

З латуні і був створений перший переносний пружинний годинник, який мав вигляд невеликої скриньки з циферблатом і стрілкою. У тому ж 16 столітті з’явився і перший настільний пружинний годинник, виготовлений з бронзи.

Зрозуміло, дозволити мати собі годинник могли тільки дуже багаті люди. Так, і ставлення до годинника теж було більшим ступенем декоративним — вони були прикрашені коштовним камінням, золотом, перламутром. Щоправда, час вони показували неточно, і часто мали двосторонній циферблат: з іншого боку він залишався сонячним.

Маятниковий годинник – це був безумовний крок до прогресу, який зібрав у 1657 році. Цей годинник вже відрізнявся значно більшою точністю в порівнянні з попередніми зразками. Коливання маятника рухали колесо, яке у свою чергу пересувало хвилинну і годинникові стрілки. Єдиним істотним недоліком мятника було те, що через деякий час він зупинявся і його доводилося знову приводити в рух.

З появою маятникового механізму, точність склала близько 3 хвилин на тиждень, тоді як раніше нормальним був діапазон близько 30 хвилин на день! До середини 18 століття в годиннику вже з’явилася секундна стрілка, а сам годинник став набагато менших розмірів і плоским.

За матеріалами istoriz.ru